Yılın ilk iki ayında banka dışı kesimin yurtdışında tuttuğu mevduatlardan gelen para 7.6 milyar doları buldu. Kaynak ise Bahreyn’den Türklerin hesabından aktarılan paralar ile isyandan kaçan Arap şeyhlerinin varlıkları...
Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açık, Merkez Bankası ve hükümetin aldığı önlemlere rağmen şubat ayında da artışını sürdürdü.
Cari açık şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 126.7 artışla 6 milyar 127milyon dolar olurken, 6.2 milyar dolar olan beklentinin hafif altında kaldı. Yıllık cari açık ise 51.4 milyar dolardan, 54.8 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında cari açığı finanse eden ise Ortadoğu’da yayılan isyandan korkan ve paralarını Bahreyn’den getiren Türkler ve yine Türkiye’de hesaplarının donma riski olmadığını gören Arap şeyhleri oldu.
Şöyle ki, banka dışı kesimin yurtdışında tuttuğumevduatlardan şubat ayında 6milyar dolarlık geri dönüş oldu. Ocak ayında da 1.6 milyar dolar yaşanan bu kalemde iki aylık giriş ise 7.6milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu kalemde sadece 206milyon dolarlık giriş vardı. Ocak ve şubat ayında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan isyanları hatırlatan bankacılar, bu kalemden gelen paranın önemli bir bölümünün Bahreyn’den gelen Türk parası, bir bölümünün ise isyandan kaçan Arap şeyhlerinin parası olduğunu belirtiyor.
NET HATA NOKSANDAN 5.5 MİLYAR DOLAR
Bilindiği gibi, bölgede isyan patlak verdiğinde, başta İsviçre olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri, Libya Lideri Kaddafi’nin banka hesaplarını da dondurmuştu. İsyanın bütün Ortadoğu’yu sarmasıyla da Avrupa’da hesaplarının donma tehlikesi olduğunu gören şeyhlerin paralarını daha güvenli gördükleri Türkiye’ye getirdikleri konuşulmuştu. Bir anlamda isyandan kaçan Türklerin ve şeyhlerin parası cari açığın finansmanında önemli bir rol oynamış oldu.
Ödemeler dengesinde dikkat çeken bir başka kalem ise kaynağı belirsiz giren para olan, net hata noksan oldu. Net hata ve noksan kalemindeki yüksek fazla ocak ayının ardından şubatta da cari açığın finansmanında büyük pay sahibi oldu. Şubat ayında net hata noksan kaleminden 3.3 milyar dolar tutarında giriş oldu. Son iki ayda net hatanoksan kalemi toplam 5.5 milyar dolar oldu. Bu tutara banka dışı kesimin yurtdışında tuttuğu mevduatlardan gelen 7.6 milyar dolar da eklendiğinde, iki kalemden iki ayda gelen para 13.1 milyar dolar oldu. İki aylık cari açığın 12 milyar olduğu göz önüne alındığında bu iki kalem olmasaydı iki aylık açık 25 milyar doları bulacaktı.
12 AYLIK SICAK PARA GİRİŞİ 50 MİLYAR DOLAR
Şubat ayında yıllık cari açık 55 milyar dolara dayanırken, banka raporlarında ödemeler dengtesine ilişkin şu gelişmelere dikkat çekildi:
* Şubat ayında, yıllık değişim bazında ithalattaki artış yüzde 49 ile yüzde 22 olan ihracat artışının yaklaşık iki katı olarak gerçekleşti.
* Ocaktaki 3.9 milyar dolardan şubatta 2.8 milyar dolara inerken, 12 aylık sıcak para girişi 49.4 milyar dolardan 49.9 milyar dolara yükseldi.
* Yılın ilk iki ayında hizmetler dengesi altında, turizm giderindeki hızlı artışa karşılık turizm geliri de turist sayısındaki artıs ile yükseldi, net turizm geliri geçen senenin aynı döneminin üzerine çıktı.
* Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre; cari açık ocaktaki 5.9 milyar dolardan, şubatta 6.4 milyar dolara yükselirken, net enerji ithalatı hariç cari açık ocaktaki 2.5 milyar dolar seviyesinde kaldı.
* 12 aylık toplamlara göre şubat ayı itibarıyla net enerji ithalatı 34.7 milyar dolara ulaşırken, net enerji hariç cari açık ocakta 18 milyar dolardan şubat itibarıyla 20.1 milyar dolara yükseldi.
* Şubatta mevduatlardaki 2.4 milyar dolarlık azalışa rağmen, portföylerdeki 1.5 milyar dolarlık giriş, 0.4 milyar dolarlık net doğrudan yabancı yatırım ve 300 milyon dolarlık reel sektör net kredi kullanımı ile cari açık finanse edildi.
* Şubatta yabancılar 600 milyon dolarlık hisse satışı yaparken, 2.3 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı.
Dünya ekonomisi büyüme trendini sürdürecek. IMF’nin yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, dünya bu yıl yüzde 4.4 büyürken bu oran Türkiye’de yüzde 4.6’ya ulaşacak
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayımladığı 2011 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 4.4, 2012 yılında ise yüzde 4.5 büyüyecek. Ancak büyüme oranlarına bakıldığında gelişmiş olan ülkeler aynı dönemde yüzde 2.5 oranında büyürken gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansları yüzde 6.5 seviyelerinde olacak. İşsizlik sorunu ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl ve 2012 için de küresel ekonominin en büyük endişe kaynağı olmaya devam edecek. IMF bu yıl rekordan rekora koşan petrole yönelik de tahminlerde bulundu. Buna göre petrolün varil fiyatı 2011 için ortalama 107.16 dolar, 2012’ye yönelik ise 108 dolar olması bekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder