14 Nisan 2011 Perşembe

Toplumlar Bugün Şiddetin Açtığı Yaralara Merhem Arıyor

Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, şiddetin giderek normalleştiğini söyledi...

Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, şiddetin giderek normalleştiğini söyledi. Küresel çaplı şiddet olayları bir yana şiddetin bireylerin günlük hayatlarında en çok başvurdukları iletişim biçimlerinden biri haline geldiğini belirten Görmez, "İnanıyorum ki yüreklerdeki bu hiddet ve şiddeti ancak merhamet iksiri onarabilir. " diye konuştu.

Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası etkinliği başladı. Etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ataköy Sinan Erdem Kapalı Salonu'nda düzenlenen 'Merhamet Peygamberi' temalı Kutlu Doğum Haftası etkinliğine yüzlerce insan akın etti. Spor salonunu tıklım tıklım dolduran davetliler programa yoğun ilgi gösterdi. Programa önce Başbakan Erdoğan geldi. Kemal Kılıçdaroğlu ise etkinliğe 10 dakika geç geldi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte ilahi grubunun verdiği konser ise izleyicilerden büyük alkış aldı. İlahilerden sonra Kur'an-ı Kerim okundu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar'ın okuduğu kaside izleyicilerden büyük alkış alırken bazı izleyiciler göz yaşlarına hakim olamadı.

Programın açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın çeyrek asır önce 'Hz. Peygamberi anmaktan anlamaya' şiarıyla başlattığı Kutlu Doğum Haftası geleneği milletimizin kalbinde var olan Peygamber sevgisini harekete geçirmiş ve bu gelenek sadece ülkemiz için değil bütün gönül coğrafyasında gurbet ellerinde yaşayan bütün vatandaşlarımızın arasında bir bilgi ve irfan ziyafetine bir kardeşlik şölenine bir manevi yenilenme haftasına dönüşmüştür. Vesile olan bütün büyüklerimizi minnet rahmet ve şükranla yad ediyorum. " ifadelerini kullandı.

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarını da hatırlatan Görmez, "Toplumları ve uluslar arası ilişkileri derinden etkileyen küresel çaplı şiddet olayları bir yana şiddet bireylerin günlük hayatlarında en çok başvurdukları iletişim biçimlerinden biri haline geldi. Şiddet giderek normalleşmekte ve hayatımızda kalıcı hale gelmektedir. Son zamanlarda çocuklara ve kadınlara yönelik hunharca işlenen cinayetlerin toplumsal dinamiklerimizle tezat arz edecek şekilde artış göstermesi, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinin birinci sayfaya taşınması sonucunu doğurdu. Toplumlar bugün şiddetin açtığı yaralara merhem arıyor. İnanıyorum ki yüreklerdeki bu hiddet ve şiddeti ancak merhamet iksiri onarabilir. " şeklinde konuştu.

"Biz muhabbet ile Muhammed'i birleştirmiş muhabbet ile Muhammed'i asla birbirinden ayırmayan bir kültürün bir medeniyetin çocuklarıyız" diyen Görmez, "Amacımız bu muhabbeti bilgiye, marifete, tanımaya, tanışmaya, anlamaya ve yaşamaya dönüştürmektir. Böyle olduğu içindir ki her yıl bizi biz yapan değerlerimizi yeniden inşa eden bir konuyla huzurunuza çıkıyoruz. Bu sen"ki konumuz 'Hz. Muhammed ve merhamet eğitimi" diye konuştu.

Modern çağın rekabet anlayışının merhamete hayat hakkı tanımadığını belirten Görmez, "Merhamet insanın dinamizmini prangalayan yeteneklerini ahlaki insani bazı kayıtlarla daraltan üretimi düşüren bir kavram olarak sunulmakta ve rekabet esnasında her türlü yola başvurmak mübah sayılmaktadır. Oysa tevazuda tekebbür ile elde edilemeyecek bir gücün saklı olduğu paylaşımda bencillikle ulaşılamayacak bir mutluluğun olduğu, merhamette acımasızlıkta olmayan bir verimliliğin olabileceği unutulmamalıdır. Başarının zekanın ancak tevazu elbisesi içinde güzel göründüğü hatırlardan çıkabilmektedir. Mutluluk paylaşmak için vardır. 'Ötekinin mutluluğu olmayınca benim de mutluluğum olmayacak' bilgisine sahip olan insan mutlu olmaya namzet insandır. " şeklinde konuştu.

Programa Başbakan Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve birçok üst düzey isim katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder