13 Nisan 2011 Çarşamba

Devrimci Karargâh Örgütü davası

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 22 sanıklı terör örgütü Devrimci Karargah davası olaylı başladı. Duruşmada söz alan sanıklardan Tuncay Yılmaz'ın, Hanefi Avcı için "İşkenceci, devrimci katili bir müdürle aynı davada yargılanmak istemiyoruz" sözlerine mahkeme başkanı, "Hakaret etmeyin" diyerek müdahale etti. Mahkeme heyetinin, avukatların ısrarına rağmen sanıkların savunmaları alınmadan davanın diğer Devrimci Karargah davalarıyla birleştirmesine karar vermesi üzerine duruşma salonu karıştı. Slogan atan sanıklar jandarmanın müdahalesiyle dışarı çıkarıldı. Sanıklar cezaevi aracına bindirildiği sırada adliye dışında bekleyen yaklaşık 500 kişilik SDP'li bir grup ile çevik kuvvet arasında yaşanan arbedede bir polis başından yaralandı...

Devrimci Karargâh davası kapsamında yedi aydır tutuklu bulunan aralarında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da olduğu 22 sanık, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Hanefi Avcı'nın diğer sanıklardan ayrı olarak arka sırada jandarmanın yanında oturtulması dikkat çekti. Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın da aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık gelmedi. Savcı Nuri Ahmet Saraç, söz konusu dava ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6'sı tutuklu 35 sanığın yargılandığı ''Devrimci Karargah Örgütü'' davasının birleştirilmesini istedi. Sanık avukatları ise bu talebe tepki gösterdi.

"BENİ İŞKENCECİ DEVRİMCİ KATİLİYLE YARGILAMAYIN"
Sanık Tuncay Yılmaz, "Hayatımın hiçbir döneminde bir araya gelmeyeceğim kişilerle bağdaştırılıyorum. İşkenceci ve devrimci katili bir müdürle aynı davada yargılanmak istemiyoruz. Hanefi Avcı herkes tarafından bilinen bir işkencecidir. Cemaatten mi yargılanacak, Ergenekon da mı, yoksa işkenceden mi yargılanacak, yargılansın. Ancak bu davadan ayrıştırılsın'' dedi. Mahkeme Başkanı, Yılmaz'ı uyararak "Hakaret etme" dedi.
Tutuklu sanık Necdet Kılıç, 12 Eylül döneminde gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü belirterek, "Bu dönemde gözaltına alındığımda beni 3,5 ay sorgulayan Hanefi Avcı'dır. Kin ve nefretim Hanefi Avcı'ya değil, sistemedir. Avcı dürüst bir insandır. Bu davanın özü Haliçte Yaşayan Simonlar kitabıdır" diye konuştu.
Tutuksuz sanık Sultan Seçil Kubilay, ''Hem sanık olarak hem tutuklu eşi olarak 7 aydır mağdurum. Savunma hakkı insan hakkıdır. 1997'de gazetecilik yaparken gözaltına alındım ve işkence gördüm. Bir işkenceciyle beraber aynı sandalyeye oturtularak zaten cezalandırıldım" dedi.

AVCI: ÇELİŞKİLERİ ANLATALIM
Hanefi Avcı ise 35 yıllık emniyetçi olduğunu ve terör örgütleriyle mücadelede ettiğini belirterek, "Kimin nasıl faaliyette bulunduğunu çok iyi bilirim. Daha önceki Devrimci Karargah davası sanıklarıyla bu arkadaşlar arasında çok büyük farklılıklar var. Ayrıca dosyadaki evrakları yeni gördük. Eksiklikler, maddi hatalar, çelişkiler var. Savcılığın talebini reddederek bizi dinlemenizi istiyorum'' diye konuştu.

BİRLEŞTİRME KARARINDAN SONRA OLAYLAR ÇIKTI
Mahkeme heyeti 1,5 saatlik aranın ardından birleştirme kararı verdiğini belirterek gerekçelerini açıklamak üzereyken, 7 aydır tutuklu bulunan ve 4 ay sonraki duruşmayı beklemek zorunda kalacak olan sanıklar, sloganlar atmaya başlayınca jandarmanın müdahalesiyle dışarı çıkarıldı. Arbedede sanıklardan Necdet Kılıç'ın gözlüğü kırıldı. Avukatlar da mahkeme kararına tepki olarak cübbelerini çıkardı. Duruşma salonunu boşalırken, dışarıdaki 500 kişilik SDP'li grup ile polis arasında arbede yaşandı. Sanıklar araçlara bindirilirken, avukatlar bu kez de müvekkillerinin darp edildiğini iddia ederek sağlık kontrolünden geçirilmesini istedi. Dışarıda bekleyen grup slogan atarak caddeyi bir süre trafiğe kapattı. Yaşanan arbedede bir polis memuru başından yaralandı. Sanıklar duruşma bitiminden yaklaşık 3 saat sonra cezaevine götürülebildi.

DESTEK VERDİLER
BDP Milletvekilleri Akın Birdal, Sabahat Tuncel ile CHP Milletvekili Malik Özdemir, Ali İhsan Köktürk, Bağımsız Milletvekili Adayları Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, ünlü türkücü Ferhat Tunç ve Avcı'ya destek vermek için gelen eski Emniyet Müdürü Emin Arslan da adliyedeydi. Ertuğrul Kürkçü, "Cemaatin elinden tuttuğu bir çetenin yönlendirilmesiyle adil olmayan bir yargılama yapılıyor" dedi. Akın Birdal da, "AKP Kürtlersiz, emekçisiz bir demokrasi istiyor. Bu dava muhaliflere karşı düzenlenen bir komplonun parçasıdır" diye konuştu.

ARSLAN: AVCI'YA KEFİLİM
Avcı'nın tanık olarak dinlendiği duruşmada kefilim dediği Arslan, basın mensuplarının soruları üzerine "Hanefi Avcı gibi bir insana tüm Türkiye, tüm dünya kefildir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder